Sinds augustus 2023 werkt Wendie Zwarst als coƶrdinator in het hospice. Voor die tijd was zij ruim 11 jaar als verpleegkundige werkzaam in het hospice. Als geen ander weet Wendie hoe de organisatie is ingericht en wat er nodig is. Deze nieuwe uitdaging past goed met wat ze in het verleden heeft gedaan als verpleegkundige in het hospice. Zowel de verpleegkundigen als de coƶrdinator zijn betaalde medewerkers die in dienst zijn van Buurtzorg. De overige medewerkers zijn vrijwilligers die verschillende taken vervullen.
Een warme plek in Houten
Het Hospice Kromme Rijnstreek (HKR) is een prachtige plek in Houten waar mensen in hun laatste levensfase nog een fijne tijd kunnen beleven. Gasten krijgen veel persoonlijke aandacht vanuit een warme benadering, met ruimte om op een rustige en fijne manier afscheid te nemen van familie en vrienden.
Als een bijna-thuis-huis bieden we 24 uur per dag verpleegkundige zorg. Dit onderscheidt ons van andere hospices en stelt ons in staat om kwalitatief hoogwaardige zorg te leveren. De samenwerking tussen zorgvrijwilligers en verpleegkundigen is daarom van groot belang. Het hospice is zodanig ingericht dat er een centrale woonkamer is met een keuken en een zitkamer. De mooie gastenverblijven komen hierop uit, wat als zeer prettig wordt ervaren.
We bieden onze gasten diverse ādienstenā aan zoals complementaire zorg in de vorm van hand- en voetmassage en aromatherapie. Daarnaast hebben we een goede samenwerking met de stichting Ambulance Wens waardoor gasten en hun familie nog een gewenste locatie kunnen bezoeken. Bij ons is vrijwel alles mogelijk wat tot mooie gebeurtenissen heeft geleid. Zo heeft er een bruiloft plaatsgevonden in het hospice, is er afscheid genomen van een paard, was er een dansvoorstelling van de dochter van een gast en een babyshower.
Vrijwilligers
Er zijn verschillende soorten vrijwilligers. De grootste groep bestaat uit zorgvrijwilligers; zij verzorgen alles rondom de gasten. Ze nemen mantelzorgtaken op zich zoals het ontvangen van bezoekers, de was en strijken, de afwas, het verzorgen van de lunch en het voeren van gesprekken met de gasten. Een zorgvrijwilliger werkt wekelijks een dienst van vier uur, zowel doordeweeks als in het weekend. Daarnaast hebben we kookvrijwilligers die dagelijks vers eten bereiden, wat we erg belangrijk vinden. De grote tuin, waar de gasten op uitkijken, wordt onderhouden door een groep tuinvrijwilligers. Hoewel we geen officiƫle rol van gastvrouw hebben, is er ƩƩn vrijwilliger die enkele van deze taken op zich neemt. Voor dagelijkse onderhoudsklusjes in het gebouw is er een team van drie facilitaire vrijwilligers. Ook de bestuursleden van beide stichtingen en de leden van de Raad van Toezicht (RvT) zijn vrijwilligers.
Veel zorgvrijwilligers nemen naast hun zorgtaken ook andere verantwoordelijkheden op zich. Ze verzorgen bloemen, doen dagelijkse boodschappen, nemen deel aan de feestcommissie en bespreken ideeƫn en beleidszaken in de vrijwilligersraad. In de interieurcommissie overleggen ze over vervangingen van bijvoorbeeld vitrage, terwijl de linnendames de voorraad in de linnenkamer beheren. Er is een groep vrijwilligers die de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst organiseert en een nazorggroep die nabestaanden een jaar na het overlijden van een gast een kaart stuurt. Leden van de uitvaartgroep, bestaande uit zorgvrijwilligers en verpleegkundigen, wonen beurtelings uitvaarten van overleden gasten bij. De open dagen worden georganiseerd door een groep zorgvrijwilligers in samenwerking met de coƶrdinator en verpleegkundigen. Daarnaast is er een groep die zich richt op het verbeteren van de complementaire zorg. Een lief- en leedgroepje besteedt aandacht aan vrijwilligers die persoonlijke moeilijkheden ervaren. Elk jaar in september is er een activiteitenmarkt in Houten waarbij ook vrijwilligers betrokken zijn.
Scholing en ontwikkeling
Zorgvrijwilligers ontvangen meerdere keren per jaar scholing. De route voor nieuwe zorgvrijwilligers is als volgt: na het intakegesprek met de coƶrdinator worden er drie inwerkdiensten gepland, waarbij de nieuwe zorgvrijwilliger meeloopt met een ervaren collega. Vervolgens starten ze hun werk, begeleid door collega-zorgvrijwilligers en verpleegkundigen. Er is een verplichte introductiecursus van twee dagen, verzorgd door iemand van de VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg). Daarnaast is er een ‘handen aan het bed’-cursus die wordt gegeven door Ć©Ć©n van de verpleegkundigen en die is gericht op praktische vaardigheden. Er worden ook extra themabijeenkomsten georganiseerd voor zorgvrijwilligers die al dan niet verplicht zijn. Bovendien kan een zorgvrijwilliger op individuele basis een verdiepingscursus volgen bij de VPTZ.
Waardering en bijeenkomsten
We hechten er veel belang aan dat onze vrijwilligers weten dat we hun inzet waarderen en dat tonen we op verschillende momenten per jaar. Met Pasen en Kerst krijgen alle vrijwilligers een leuke attentie en er worden tal van activiteiten georganiseerd. In januari is er een nieuwjaarsbijeenkomst, daarnaast organiseren we een fietstocht, een wijnproeverij en een filmavond (soms met films die raakvlakken hebben met de dood). Jaarlijks houden we ook een barbecue. Verder bieden we ook (optionele) scholingen aan voor zorgvrijwilligers waarmee ze zich persoonlijk kunnen ontwikkelen; dit beschouwen we ook als een vorm van waardering.
De herdenkingsbijeenkomst wordt jaarlijks in november gehouden voor de nabestaanden van overleden gasten, die deze bijeenkomst zeer op prijs stellen. Het komt voor dat een nabestaande besluit om zelf zorgvrijwilliger te worden in het hospice of een gift geeft.
Het hospice is een prachtige plek om te werken voor iedereen; het biedt een warme en gastvrije omgeving voor zowel de gasten als de vrijwilligers!