Het draait om de beleving
Wilma de Grauw (59 jaar) is al meer dan vier jaar kookvrijwilliger bij het hospice. Ze begon vlak voor de coronapandemie als kok op de zondagen, wat uitdagend was vanwege de plotselinge beperkingen. Later is ze ook de menu’s gaan maken. Naast haar vrijwilligerswerk in het hospice werkt Wilma ongeveer 20 uur per week als dierenarts in een dierenkliniek.
Mantelzorger
Ruim tien jaar geleden kwam Wilma’s moeder in een kleinschalig verzorgingshuis terecht vanwege de ziekte van Pick. Het was daar gebruikelijk dat familieleden mantelzorg verleenden en kookten.
Wilma kookte daar op donderdagen voor de bewoners. Dit gaf haar veel voldoening. Ze maakte mensen blij met eenvoudige gerechten zoals gehaktballetjes die herinneringen opriepen aan vroeger. Na het overlijden van haar moeder bleef ze nog een tijdje koken in het verzorgingshuis. Daarna werd ze vrijwillige kok in wooncentrum De Loericker Stee in Houten. Vervolgens is ze bij het hospice terechtgekomen. Ze had iets gelezen op een vrijwilligerswebsite en een gesprek gehad op haar werk waar iemand haar vroeg of ze niet in het hospice wilde komen koken. In 2020 is Wilma begonnen als kookvrijwilliger.
Kookteam
Wilma maakt deel uit van een kookteam van 13 vrijwilligers en 3 invalkoks. Ze zijn allemaal erg betrokken en gemotiveerd, dat is mooi om te zien! Ze is ook coördinator van het kookteam en maakt de weekmenu’s. Bij het samenstellen daarvan probeert ze altijd om met de nieuwe gasten een praatje te maken. Ze heeft geleerd om te vragen wat ze bijvoorbeeld vroeger aten op hun verjaardagen zodat ze op die herinneringen kan inspelen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te weten of iemand vegetarisch eet of een speciaal dieet volgt. Bij het samenstellen van het weekmenu houdt Wilma rekening met wat de kookvrijwilligers goed kunnen maken (dat geven kookvrijwilligers aan als ze starten) én wat de gasten lekker vinden. De kerstmenu’s samenstellen vindt Wilma ook erg leuk om te doen. Er worden koksbijeenkomsten georganiseerd om met elkaar zaken te bespreken en af te stemmen bij bijzondere activiteiten.
Keuze
De gasten hebben dagelijks de keuze uit twee menu’s, wat een luxe is in ons hospice. Rond 12.00 uur informeert een van de zorgvrijwilligers wat de gast graag wil eten.Dit is natuurlijk mede afhankelijk van hoe iemand zich voelt die dag. Vervolgens belt de kookvrijwilliger naar het hospice om te weten hoeveel mensen er die avond mee-eten; zorgvrijwilligers die van 15.00 tot 19.00 uur werken kunnen ook mee-eten. De kookvrijwilliger doet dan inkopen en arriveert meestal rond 16.00 uur in het hospice om te beginnen met koken. De tafel wordt gezellig gedekt en rond 17.45 uur wordt er gegeten. Wilma eet zelf ook mee en vindt het waardevol om aan tafel een praatje te maken met de gasten. Voor gasten die liever op hun eigen kamer eten, is dat altijd mogelijk.
Herinneringen
In het hospice werken mensen die dit doen om er voldoening uit te halen. “Er is sprake van onbaatzuchtigheid”, aldus Wilma. Ze vindt het bijzonder dat je met kleine dingen mensen nog iets kunt geven; eten kan dierbare herinneringen oproepen. Daarnaast vindt Wilma het leerzaam om te zien hoe mensen op verschillende manieren omgaan met rouw.